Hogyan használjam az autómat környezetbarátabb módon!!!

Hogyan használjam az autómat környezetbarátabb módon?

 1. Kerüld az agresszív vezetési stílust! A hirtelen gyorsulásokkal és fékezésekkel tarkított vezetési stílus magas üzemanyag-fogyasztással jár! A hirtelen sebességváltozás elkerülésével nemcsak a gépkocsi energiaigénye csökken, de jelentősen javul a közlekedés biztonsága is.
 2. Törekedj az egyenletes sebességre! Ha álló helyzetből indulsz el, az kb. 20%-al több az energiát igényel, mint amikor lassú menetből (pl. 10 km/h-ról) gyorsítasz.
 3. Használd takarékosan a klímát! A gépkocsi ésszerű klimatizálása is hozzájárulhat az üzemanyag-fogyasztás és a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséhez. Nyáron próbálj árnyékban parkolni. Utcai parkolás helyett állj fedett garázsba! Érdemes mérlegelni a belső árnyékoló eszközök beszerzését is. Ha az autó felforrósodott, a belső levegő hűtésére az ablakokat indulás előtt mindig engedd le. A légkondicionáló jelentősen, akár 20%-al is növelheti az üzemanyag-fogyasztást, de átlagosan 4-5 litert fogyaszt egy tank üzemanyagból.
 4. Alacsony sebességnél használd az ablakot! 40-60 km/h körüli sebességnél, például városi forgalomban energiatakarékos hűtési megoldás az ablak leengedése.
 5. Nagy sebességnél válaszd a klímát! 60 km/h feletti sebességnél a leengedett ablak olyannyira megnöveli a légellenállást, hogy az nagyobb fogyasztásnövekedést okoz, mint a légkondicionáló használata. Ilyenkor kapcsold be inkább a klímát, de ne állítsd nagyon alacsony hőmérsékletre és túl intenzív fokozatra.
 6. Keringesd a levegőt! A már lehűtött levegő hidegen tartása kevesebb energiát igényel, azaz kisebb fogyasztásnövekedést okoz, mint a forró külső levegő hűtése.
 7. Haladj az országúton optimális sebességgel! 10 km/h sebességnövekedés akár 10% fogyasztásnövekedést is okozhat. A városi és országúti sebesség korlátozások betartása 7-25 %-kal alacsonyabb üzemanyag-fogyasztást eredményez.
 8. Használd a tempomatot! Az egyenletes tempó tartása sík terep viszonyok között kb. 7% fogyasztáscsökkenést eredményez.
 9. Hegyvidéken használd a “cruise control” funkciót! Ez a funkció dombra felfelé gyorsít, dombról lefelé viszont lassít, ami jelentősen csökkenti az üzemanyag felhasználást. A „cruise control” használata jelentős üzemanyag csökkenést eredményez: 10.000 km éves futam esetén mintegy 60 liter, azaz több mint 1 tank üzemanyag takarítható meg vele.
 10. GPS navigációval az üzemanyag-megtakarításért! Az autós utazások célirányos megtervezése hozzájárul az üzemanyag-fogyasztás és a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséhez. A korszerű GPS navigációs eszközök segítenek az üzemanyag-takarékos útvonal megtervezésében, és a forgalmi torlódások valamint az eltévedés okozta felesleges üzemanyag-vesztés elkerülésében.
 11. Állítsd le az autót! Az alapjárat annak ellenére is üzemanyagot fogyaszt, hogy a gépkocsi mozdulatlan. Innen nézve ez óriási pazarlás! Ha a hosszabb várakozás esetén leállítod a motort, azzal óránként kb. 1,8-2 liter üzemanyagot takaríthatsz meg. 30-60 másodpernél hosszabb várakozás esetén már megéri a motort leállítani. Természetesen csak abban az esetben állítsd le a motort, ha az nem veszélyezteti a közlekedésbiztonságot!
 12. Használd a lehetséges legmagasabb sebességfokozatot! Egyenletes sebesség esetén a magasabb fokozat használata egyértelműen csökkenti az üzemanyag-fogyasztást.
 13. Ne melegítsd túl sokáig a gépkocsit! A korszerű gépkocsikat nem kell álló helyzetben bemelegíteni. A legalacsonyabb hőmérséklet esetén sem szükséges 30 másodpercnél hosszabb melegítés. Ennyi idő elég ahhoz, hogy a motor kenőrendszere üzemkész állapotba kerüljön. Egy gépkocsi sokkal gyorsabban éri el optimális „üzemmeleg” állapotát futás közben, mint álló helyzetű bemelegítés esetén. Célszerű azonban a bemelegítés fázisában, az első pár percben kerülni az intenzív gyorsításokat.
 14. Figyeld a “check engine” jelzést! Ha a fedélzeti diagnosztikai rendszer riasztást ad, azaz ha kigyullad az ún. „check engine” lámpa, nagy valószínűséggel megnövekedett az üzemanyag-fogyasztás és ezzel együtt a CO2-kibocsátás is. Hibajelzés esetén mielőbb keresd fel a szakszervizt!

 

 

Leave Comment